Expositie ‘Er zal geen verdriet meer zijn’ Marekerk, Leiden

Verlangen naar geborgenheid, troost en heelheid, ruimte geven en ontvangen. Deze thema’s zijn heel belangrijk voor me. Emotie is een wezenlijk component in mijn kunst. Het verlangen naar zachtheid, vriendelijkheid en aanraking komt tot uitdrukking in het handschrift, de huid en de vorm.

Deze ‘Cirkels’ vormen innerlijke portretten. Als een soort visueel emotiedagboek. Ze komen voort uit een verlangen naar het tot rust brengen van de ziel. Een poging tot belichaming van het verlangen naar geborgenheid, troost en heelheid.

Ik begon met deze serie vanuit een herstel van overspannenheid halverwege het jaar 2012. Er bleken parallellen te lopen tussen de organische cirkelvorm waar ik me tot aangetrokken voelde en mijn persoonlijke ontwikkeling, in het bijzonder de behoefte aan geborgenheid. Van daaruit ben ik verder gaan werken. Het tekenen, experimenteren, schilderen ervaart ik als therapeutisch.

De toegang tot de innerlijke wereld opent zich moeiteloos zodra het potlood het papier raakt.

Ik streeft ernaar zo min mogelijk na te denken over wat ik aan het doen ben, maar probeer zo intuïtief mogelijk te werken. Ik heb inmiddels meer dan 500 cirkels gemaakt in vele maten met diverse technieken en materialen zoals acryl, grafietpoeder, kleurpotlood. Elke afzonderlijke cirkel is getiteld naar de datum waarop hij gemaakt is. Als een soort dagboek.

De werken in deze expositie omspannen het decennium 2013 t/m 2023.

Het universele verlangen om geborgen te willen zijn sluit aan bij de bijbelse toekomst waar we altijd bij God zullen zijn. Dan zal Hij onze tranen drogen en er zal geen verdriet meer zijn. We vinden ons echte thuis in God.

De expositie in de Marekerk van mei t/m september.

De kerk is open op zaterdag van 14:00 – 16:00 uur en zondag aansluitend aan de kerkdiensten.

www.marekerk.nl